Het consultIn het eerste consult, de intake, verzamel ik drie soorten gegevens:

1. symptomen die direct met de klacht of ziekte te maken hebben

 • dit is te vergelijken met een consult bij de huisarts of specialist

2. symptomen die typisch zijn voor uw reactie op de ziekte

 • bij lichamelijke klachten: de plek van de pijn en het soort pijn; straalt de pijn uit?
 • Zijn er omstandigheden waardoor de klachten erger worden of juist verbeteren?
 • Wanneer zijn de klachten begonnen?
 • Waren er in uw leven toen bijzondere omstandigheden?
 • Hoe reageerde u daarop?

3. persoonlijke kenmerken zonder direct verband met uw klacht

 • emotioneel: hoe drukt u uw emoties uit? verdriet, woede, medeleven, angst, behoefte of afkeer van gezelschap; precisie
 • mentaal: concentratie, geheugen
 • algemeen: bioritme en slaap, reactie op temperatuur en klimaat, transpiratie, voorkeur en afkeer van voedsel, menstruatie
 • fysiek: eerder doorgemaakte ziektes; ziektes in uw familie

Uit deze symptomen en kenmerken komt een uniek patroon naar voren, een patroon dat én bij uw klachten én bij u als persoon past. Deze gegevens vergelijk ik met de homeopathische literatuur en met mijn eigen klinische ervaring om tot de keuze van het meest gelijkende homeopathische medicijn te komen (het Similimum). Bij drie personen met dezelfde klacht kom je daarom in de homeopathie meestal tot de keuze van drie verschillende homeopathische middelen.

Het homeopathische middel versterkt uw immuunsysteem en daarmee het geneeskrachtig vermogen van uw lichaam. Bij emotionele klachten ondersteunt een homeopathische behandeling uw draagkracht.

Zo nodig wordt de keuze van het homeopathische medicijn onderbouwd door een computeranalyse.

Indien u reguliere medicijnen gebruikt voor uw klacht worden deze nooit afgebouwd zonder overleg met uw huisarts of specialist.

Duur van een consult

Bij chronische klachten neem ik bij volwassenen in het eerste consult ruim de tijd (60-90 min.) om de gegevens in kaart te brengen. Afhankelijk van de klachten volgt er een aantal weken later een kortere vervolgafspraak om te beoordelen hoe de homeopathische behandeling heeft aangeslagen en om het verdere beleid te bepalen.
Bij acute klachten is het consult meestal minder uitgebreid en wordt er op kortere termijn een vervolgafspraak gepland.

Duur van de behandeling

Het is een vaak gehoord misverstand dat een homeopathische behandeling altijd lang duurt. Dit hangt helemaal af van de klacht.
Bij acute klachten kan juist snel een verbetering optreden. Vaak zie je al binnen 24 – 48 uur (soms zelfs eerder) na het toedienen van een homeopathisch middel een herstel; zo niet wordt er een vervolgmedicijn gekozen. De homeopathische kennis is 200 jaar geleden juist ontstaan aan het acute ziektebed, lang voor het bestaan van antibiotica.
Bij chronische klachten is dit afhankelijk van de ernst en duur van de klacht, uw vitaliteit en externe factoren die herstel mogelijk blikkeren.

Kennismaking

Indien u twijfelt of homeopathie voor u geschikt is, kunt u een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek. Er zijn twee mogelijkheden:

 • U komt voor een kort gesprek van 15 minuten.
  U kunt vragen stellen over de mogelijkheden van homeopathie met betrekking tot uw klachten. Door de persoonlijke kennismaking is het voor u makkelijker om te beoordelen of u aan het juiste adres bent.
 • U komt voor een volledig eerste consult en beslist pas daarna of u met een homeopathische behandeling wilt beginnen. Deze intake geeft mij de gelegenheid om alle details van uw klachten uit te zoeken en een voorstel voor de behandeling uit te werken.

Samenwerking met de reguliere gezondheidszorg

Indien gewenst rapporteer ik na toestemming van de patiënt aan de huisarts en/of specialist.
Soms zijn de klachten van dien aard dat in overleg met de huisarts verder onderzoek wordt aangevraagd.